Бил Гейтс обяви, че ще се откаже от богатството си

Бил Гейтс обяви, че ще се откаже от богатството си Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс обяви, че ще се откаже от огромното си състояние и накрая ще изпадне от списъка на най-богатите хора в света.
По-рано Гейтс обяви, че ще дари 20 милиарда долара на фондацията "Бил и Мелинда Гейтс", тъй като има "задължение" да върне богатството си на обществото, съобщава Би Би Си.
Четвъртият най-богат човек в света обяви и през 2010 г., че ще дари всички пари за благотворителност, но се оказа, че печели по-бързо, отколкото харчи и оттогава богатството му се удвои.
Според списание „Форбс“ състоянието на Гейтс сега е 118 милиарда долара, но ще падне под 100 милиарда долара, когато той изплати парите на фондацията, която основа през 2000 г. с тогавашната си съпруга.
Гейтс обяви вчера, че фондацията ще разполага с 6 милиарда долара тази година, но ще може да похарчи 9 милиарда през 2026 г., за да помогне в борбата с пандемията, изменението на климата и кризата в Украйна.
„Планът ми е в бъдеще да прехвърля почти всички пари, които имам, на фондацията и в крайна сметка вече да не съм в списъка на най-богатите хора. Моят ангажимент е да върна ресурсите в обществото, за да намаля страданието на хората и да подобря условията на живот“, каза Гейтс.
Фондация Гейтс работи в много страни и сегашната ѝ цел е да изкорени болести като маларията, да подобри образователните условия и да осигури питейна вода.
От създаването си фондацията е получила 39 милиарда долара от Гейтс, а Уорън Бъфет, който е платил 35,7 милиарда долара, също е основен дарител. Гейтс е най-големият частен донор на Световната здравна организация и вторият най-голям донор като цяло след Съединените щати.
15.07.2022, 10:28 часа
505 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha