Отново търсим финансиране за част от ж.п. линията Видин-София

Отново търсим финансиране за част от ж.п. линията Видин-София България кандидатства за финансиране от Механизма за свързване на Европа за реконструкция на железопътната отсечка Медковец – Срацимир, съобщават от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Това е поредният опит за осигуряване на финансиране за модернизацията на участъка. За ремонта са необходими 292 милиона евро. Проектът предвижда железопътната линия да преминава по ново трасе. То ще бъде с 14 километра по-късо от старото, но пък скоростта на влаковете ще бъде увеличена до 120 км/ч за товарни и 160 км/ч за пътнически, става ясно от съобщението.
Отсечката е част от ж.п. линията Видин - София. За ремонт и почти пълната ѝ реконструкция се говори от десетилетие. Още през първия програмен период беше предвидено да бъде изградено ново трасе до 2017 г. Идейният проект бе актуализиран, изработен бе технически, започнаха подготвителни дейности за строителството, включително на отчуждителни процедури. В проучванията за участъка Видин - Медковец бяха инвестирани около 10 млн. евро.
Участъкът Видин - Медковец е с дължина 65 километра и за него са необходими 405 милиона евро. По трасето има 33 моста и два тунела с дължина 1985 м и 300 метра. Най-дългият от мостовете е 1050 - 1070 м и е висок 110 м. Линията е единична. Теренът, през който преминава, е планински. Предвиждаше се строителството да започне през 2016 г.. Необходимите тогава средства бяха изчислени на почти 3 млрд. евро.
През 2018 г. бяха направени опити парите да дойдат от механизма "Свързана Европа", поне за участъка Видин - Медковец. Държавата обаче се отказа, тъй като това нямало да доведе до реален ефект за движението. Такъв би бил налице, само ако се модернизира цялото ж.п.направление София - Видин - Калафат - Крайова синхронизирано с румънския участък.
Това железопътно трасе е изключително важна част от Четвъртия паневропейски транспортен коридор от Нюрнберг до Солун и Истанбул през "Дунав мост 2", казват от транспортното министерство.
Срокът за одобрение на проектите от Европейската комисия е до средата на 2022 г.
27.01.2022, 09:49 часа
489 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha