Най-много катастрофи са станали заради несъобразена скорост във Врачанско

Най-много катастрофи са станали заради несъобразена скорост във Врачанско Най-много от катастрофите в област Враца са настъпили след движение с несъобразена скорост, научи агенция BulNews.
Техният брой е 190, като тежките пътни инциденти са 54, с 3-ма убити и 70 леко и тежко ранени граждани.
При 18 от тежките ПТП, при които са ранени 19 пешеходци, като причина за настъпването им се посочва от страна на водачите на МПС- не достатъчна предпазливост към уязвимите участници в движението/пешеходци/.
Препоръките, който си дават органите на реда са да се засили контрола по отношение спазването на Закона за движение по пътищата от страна на пешеходци и водачи на ППС. В малките населени места - провеждане на спецакции като се използват силите на полицейски инспектори и младши инспектори. Трябва да се засили и контрола по скоростния режим.
Установените участъци с концентрация на пътнотранспортни произшествия, са обезопасени, като същите са обозначени със съответните пътни знаци, намалена е скоростта на движение и забранено изпреварването. Контролът е насочен в зоните на тези участъци.
На територията на ОДМВР-Враца през 2020 година e установен един участък с концентрация на ПТП, а именно кръстовище с кръгово движение с Обходен път на Враца
На базата на статистиката на ПТП могат да бъдат дефинирани основните причини и условия за аварийността:
- несъобразената скорост с пътните условия, рискови изпреварвания и навлизане в лентата за насрещно движение. 
- неспазване на пътните знаци и сигнали, неизползване на обезопасителните колани и каски и защитните устройства в леките автомобили, употреба на алкохол, умора и стрес
- недостатъчна квалификация на голяма част от водачите и особено на начинаещите
- непознаване опасностите на пътя, пропуски в обучението от гледна точка на навици за безопасно управление и избягване ситуациите за ПТП
- преобладаващо остарял автомобилен парк и ниска степен на неговата активна и пасивна безопасност и други субективни фактори влияещи върху пътнотранспортната обстановка в региона.
 
07.11.2021, 08:50 часа
696 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha