9 храни против високо кръвно

9 храни против високо кръвно Налягането, което кръвта оказва на артериите, се нарича кръвно налягане. То има две граници, чието широко название са горна и долна граница на кръвното налягане.
Горната граница се измерва в момента на систола на сърцето – това е моментът на съкращение или свиване, при който от сърцето се изпомпва кръв.
олната граница се измерва в момента на диастола – или момента, в който сърцето се отпуска (разширява) и се пълни с кръв. Кръвното налягане се счита за високо, ако е над 140 на 90 при покой на тялото.
Обичайните признаци са главоболие, напрежение в тила и слепоочията, задух. Но има и много случаи, в които високото кръвно е без симптоми.
Затова го наричат и „тихият убиец“. Заради усложнения, свързани с него, умират най-голям брой хора по света.
Хипертонията се определя както от наследствени фактори и възраст, така и от начина на живот. Хората, които пушат и пият по много, които ядат прекалено мазни и прекалено солени храни, които злоупотребяват със сладко и не спортуват, всички те имат висок риск от хипертония. Постоянният стрес също може да доведе до високо кръвно.
Затова е важно да водите умерен начин на живот – както що се отнася до храненето, така и когато говорим за спорт, че дори и емоции.
Събрахме в галерията храни, които е хубаво да включите в режима си, за да държите кръвното под контрол.
И не забравяйте да ходите на периодични профилактични прегледи. Те могат да спасят живота ви.
Ето храни, които помагат при високо кръвно:

Овесени ядки
Благодарение на фибрите, които се съдържат в тях, се регулира кръвното налягане. Накисвайте ги предварително за известно време преди консумация, за да не товарите ненужно червата.

Банани
Още един богат на калий плод. Парченца банан може да добавите към шейка с боровинки или към овесените ядки. Чудесно замества захарта, когато ви се яде нещо сладко.

Сьомга, шаран и всички мазни риби
Не всички мазнини са еднакви. Тлъстите риби съдържат полезните омега-3 мастни киселини, които са изключително важни за кръвообращението.

Семки
Слънчогледовите и тиквените семки, които обичаме да „цъкаме“ пред телевизора, всъщност са чудесно лекарство против високо кръвно. Важно е обаче да са сурови или поне безсолни.

Зеленолистни зеленчуци – маруля, айсберг, рукола, спанак.
Съдържат калий, който помага работата на бъбреците и извежда излишната сол от организма.

Цвекло
Настъргано на салата, цвеклото е супер вкусна салата, която помага не само против високо кръвно, но и намалява риска от рак на дебелото черво.

Чесън
Прави храната по-вкусна и ароматна, а кръвното връща в нормални граници. За да не се усеща натрапчивия му дъх, го запечете със зехтин и зелени подправки.

Обезмаслено мляко
Богато е на калций и аминокиселини.

Боровинки
Богати са на флавоноиди, за които се знае, че намаляват кръвното. Можете да използвате за шейк с кисело мляко или да ги добавяте към овесените си ядки.
 
06.08.2021, 12:58 часа
1042 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha