Внимание! Алкохолът е несъвместим с антикоагулантите

Внимание! Алкохолът е несъвместим с антикоагулантите

Когато купувате някакво лекарство, винаги трябва внимателно да проучвате инструкциите към него.
Но, за съжаление, в тях няма информация за храните, несъвместими с този препарат. Затова днес ще говорим за продуктите, които трябва да бъдат изключени от вашата диета при лечение с антикоагуланти.
Приемът на лекарства за разреждане на кръвта с тази храна може да причини мозъчни кръвоизливи.
Как действа храната върху антикоагулантите?

Антикоагуланти и алкохол
Алкохолът намалява броя на тромбоцитите в кръвта, отчасти като пречи на производството на кръвни клетки в костния мозък. Той предпазва тромбоцитите от слепване и образуване на кръвни съсиреци. При едновременния прием на алкохол и антикоагуланти ефектът се усилва при взаимодействието им, а алкохолът е в състояние също да увеличи концентрацията на антикоагуланти в кръвта, удължавайки тяхното действие. По този начин съществува риск от кървене.
За биоактивирането на индиректни антикоагуланти в черния дроб е отговорен цитохром P450, ензимът CYP2C9. Системата цитохром P450 е отговорна и за биотрансформацията на алкохола в черния дроб, което води до претоварване на тази ензимна система и в резултат  ефектът от антикоагулантите може или да бъде отменен, или да увеличи вероятността от странични ефекти.

Антикоагуланти и витамин К
Витамин К е отговорен за синтеза на факторите на съсирването в черния дроб. Антикоагулантите и витамин К имат противоположни ефекти.
Храни с високо съдържание на витамин К:
• сушен босилек – 2143% дневна норма за 100 г продукт
• смлян градински чай – 2143% дневна норма за 100 г продукт
• сушена мащерка – 2143% дневна норма на 100 г продукт
• пресен магданоз – 2050% от дневната норма на 100 г продукт
• кейл (зеле) – 1021% от дневната норма на 100 г продукт.

Антикоагуланти и сок от червена боровинка
Сокът от червена боровинка инхибира ензима CYP2C9 в черния дроб, който разгражда варфарина. За всичко това са виновни антиоксидантите в боровинките.

Антикоагуланти и витамин Е
Механизъм на взаимодействие: витамин Е инхибира агрегацията на тромбоцитите, което може да увеличи риска от кървене при прием на големи количества витамин Е с антикоагуланти.
Храни с високо съдържание на витамин Е:
Пшенични кълнове – 747% витамин Е на 100 г.

15.05.2021, 16:44 часа
1093 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha