Мощен тайфун удари Филипините /снимки/

Мощен тайфун удари Филипините /снимки/

Много квартали на филипинската столица Манила са наводнени след преминаването на тайфуна Вамко. Той е третият връхлетял страната в рамките на няколко седмици, предаде Франс прес.
Ветровете на Вамко са със скорост 155 километра в час. Бурята се изтегли от Филипините вчера вечерта, след като ги връхлетя в района на източната част на остров Лусон в сряда. Стихията продължава да напредва в Южнокитайско море, предава БТА.
Властите съобщават за риск от свлачища след преминаването на бурята. Освен в Манила ситуацията е усложнена и в много околни провинции. Стихията е отнела живота на най-малко един човек, а трима се водят за изчезнали.
Преди това през Филипините преминаха тайфуните Молаве и Гони, които отнеха живота на десетки хора и унищожиха десетки хиляди жилища.
В другата част на света тропическата буря Ета, която ту преминава в ураган, ту отслабва, предизвика проливни дъждове по западното крайбрежие на американския щат Флорида, насочвайки се към Мексиканския залив. Очаква се четвъртото й връхлитане на суша да е северно от гъстонаселения район на залива Тампа, предаде Асошиейтед прес. Това може да стане по-късно днес.
Сега ветровете на Ета са със скорост от 110 километра в час. Вчера в даден момент тя се беше усилила до ураган от първа степен по петстепенната скала за силата на ураганите.
Преди това Ета беше ураган от четвърта степен, когато връхлетя Карибите и Централна Америка. Тя премина през Куба, а през уикенда вилня и в горната част на архипелага Флорида Кийс.

12.11.2020, 10:49 часа
535 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha