Мащабна кибератака в Гърция: Откраднaха данни на премиера и правителство

Мащабна кибератака в Гърция: Откраднaха данни на премиера и правителство Кибератака срещу най-голямата гръцка компания за телекомуникационни мрежи Cosmote миналия месец е довела до изтичане на данни на милиони гърци, съобщава „Keep Talking Greece“.
Милиони телефонни обаждания са станали публично достояние и по този начин е откраднато огромно количество данни. Сред изтеклите разговори са били и телефонни обаждания на министър-председателя и правителствени служители, съобщи вестник „То Вима“.
Според информацията във вестника,огромното изтичане на информация е резултат от кибератака от неизвестни нарушители, които са записали десетки милиони телефонни обаждания и SMS-и в периода 1-5 септември 2020 г.
Откраднати са данните от телефонни обаждания от стационарни и мобилни телефони.
Според „То Вима“, големият въпрос е влиянието на кибератаката от „кражбата на данни на националната сигурност“.
Ръководителите на Cosmote отбелязаха, че електронното „нападение“ е от чужбина, и изразиха надежда, че това може да е направено по „търговски“ - рекламни причини.
„Компанията незабавно блокира достъпа, взе всички необходими мерки и уведоми компетентните органи още в първия момент“, се казва в официално съобщение на Cosmote.
В ход е разследване на инцидента и досега няма индикации за публикуване или друго използване на незаконно придобитите данни.
Феноменът на кибератаките в световен мащаб е ежедневие за всички технологични системи на компании, организации и институции. Според компанията, нейните системи за киберсигурност отблъскват над 500 000 злонамерени атаки на трети страни всеки месец. 
15.10.2020, 14:58 часа
801 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha