Водосвет и традиционен ритуал поставиха началото на гроздобера в Типченица /снимки/
В навечерието на големия християнски празник Кръстовден, наричан още Гроздоберник, в столицата на лозарството и винарството в община Мездра - село Типченица, официално беше открит гроздоберът. Началото на беритбената кампания бе поставено в местността „Раве́нски дел“ в околностите на планинското селище, в която Винарна „Типченица“ стопанисва 230 дка лозови масиви с уникалния регионален сорт Врачански мискет, Шардоне и Рубин. Допълнително тя отглежда 50 дка с Каберне Совиньон в местността „Гло́жето“.
Празникът на гроздобера започна с водосвет за здраве и берекет, отслужен от енорийския свещеник отец Васил Николов. По-сетне самодейци от Народно читалище „Съзнание 1899“, пременени в народни носии, пресъздадоха стародавния тракийки ритуал „Мачкане на гроздето“ с боси нозе в чебър. В ролята на най-малкия син на Трифон Зарезан се превъплъти Йордан Савчев, на Трифоница - Елеонора Георгиева, а на момите гроздоберачки - Рени Русалийска и Божидара Божилова.
Както повелява обичаят, преди да отреже първия грозд стопанинът на лозето се обърна на изток, прекръсти се и се поклони три пъти и благодари трижди на Господа за изобилието, а стопанката наричаше: „Благодаря ти, Боже, за берекета! Дай боже, дъгите да са здрави и обръчите да са яки! Руйно вино да направим, та по целия свят Типченица да прославим!“
Ритуалът завърши с хоро́ на мегдана под съпровода на Новаченската духова музика.
Най-малкият гроздоберач, който влезе между редовете в масива, бе двегодишният Павел, придружаван от своята майка и баба си, а сред гостите на празника бяха кметският наместник на селото Георги Димитров и предприемач от Китай.
„Очакваме Реколта 2020 да бъде по-добра от миналогодишната и от тази през 2018 г., каза при откриването на гроздобера управителят на Винарна „Типченица“ Велин Джиджев. Но докато не приберем всичкото грозде, не бързаме да се радваме! Най-много се гордеем с нашия Врачански мискет, който е с изразен мискетов аромат и траен дъх на диви треви и теменужки.“
„Умереният климат, глинестите почви и спецификата на тероара тук са благоприятни за отглеждането на традиционни за региона сортове, поясни главният агроном на винарната Георги Николов. Характерна за района на Типченица е голямата денонощна температурна амплитуда. А това способства за формирането на свежия плодов аромат на произвежданите от нас вина.“
Изпълнителният директор и главен технолог на Винарна „Типченица“ инж. Надя Минева припомни, че тази пролет винарната спечели два сребърни медала на Frankfurt International Trophy - Wine, Beer and Spirits Competition 2020, което се проведе във Фракфурт на Майн, Германия. В четвъртото издание на това престижно междунарoдно състезание бутиковите вина Vratitza - Vrachanski Misket и Tochka - Rosé - Cabernet Sauvignon&Merlot реколта 2019 на Tipchenitza Winery заслужиха Silver Medal в категориите Still White и Still Rosé.
А докато добрите стопани пресмятаха колко вино ще направят тази година, истинските типченски юнаци, гледайки богатата реколта, повдигаха леко калпак, цъкаха с език и се почесваха по главата, глождени от мисълта: „Ще ли мога да го изпия до Коледа?“ Защото, както казват старите балканджии: „Мъж, който не си е изпил виното до Коледа и жена, която не си е изпрала вълната - за нищо не стават!“
Галерия
10.09.2020, 10:18 часа
861
0