Вдигат таксата за бебешката кухня в Монтана

Вдигат таксата за бебешката кухня в Монтана

Четири лева повече ще трябва да плащат родителите на деца, които ползват услугите на детската млечна кухня в Монтана. Предложението на общинската власт е месечният купон от 24 да стане 28 лева. Причина за исканото поскъпване са еднократните съдове, в които от 18 май се раздава храната.
Детската кухня беше затворена на 16 март, дни след обявяването на извънредното положение заради коронавируса. Отворена е отново на 18 май. По разпореждане на РЗИ храната се разпределя в еднократни съдове.
„Раздаването на храната в такива съдове гарантира по-голяма безопасност в настоящата обстановка, улеснява родителите и персонала и съкращава времето за обслужване на майките.", коментират от управата в Монтана.
В момента храна от кухнята вземат семействата на 308 деца от 10-месечна до 3-годишна възраст. Те получават тристепенно меню – супа, основно и десерт. През февруари стойността на един храноден на дете е била 2.32 лв. Разходите за персонала, електричеството, отоплението, водата и другите консумативи се поемат от общинския бюджет. Парите, които плащат родителите са основно за продуктите. Разходите са еднократните купички са 4 лева месечно на дете, ако се взема храна през целия месец. Това е причината управата да поиска увеличаване на цената на купона.
Повишава се и цената на дневния купон в диетичния стол. От 2.24 лв. той става 2,50 лв.

23.07.2020, 09:09 часа
2664 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha