Национална научна конференция организират в Белоградчик

Национална научна конференция организират в Белоградчик Национална научна конференция организира Историческият музей в Белоградчик, съвместно с Центъра за етнология и културна антропология под наслов "Граници. Събития. Хора". Събитието ще се състои чрез онлайн платформата майкрософт тиймс на 13 юни 2020 г. Началото е 9 часа.
Конференцията се посвещава на 170 години от Белоградчишкото въстание и 60 години от създаването на Историческия музей в Белоградчик. Научен ръководител е проф. д.н.к. Маргарита Карамихова от ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий". В нея ще вземат участие 16 утвърдени и млади учени от Великотърновски университет "Св.Св. Кирил и Методий", Института за етнология и фолклористика с етнографски музей на БАН, Института по балканистика с Център по тракология към БАН, Къща-музей "Иван Вазов" - град Сопот, Регионален исторически музей - Бургас и Исторически музей - Белоградчик. 
Изследователите ще търсят отговор на редица теоретични и практически въпроси - за връзката между териториални и символни граници, за границите като политически конструкт и като зони на културно взаимодействие, за социалното конструиране и разнообразните политики на идентичност в граничните райони, за ролята на малцинствата при провеждането на гранични политики в контекста на съвременната многообразна етническа, конфесионална и политическа картина.
След края на конференцията, докладите ще бъдат публикувани в тематичен сборник.
13.06.2020, 11:06 часа
720 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha