Гърция поръчва плаващи прегради срещу мигрантите в Егейско море

Гърция поръчва плаващи прегради срещу мигрантите в Егейско море Конкурс за доставка на плаващи прегради, които ще бъдат използвани като пречка срещу мигрантите, които се опитват да пресекат морската граница на страната в източната част на Егейско море, е обявило гръцкото министерство на отбраната, съобщава в електронното си издание вестник "Катимерини".
На този етап конкурсът се отнася до доставката на плаваща преграда с дължина от 2700 метра и общ бюджет от 500 хиляди евро. Преградата ще бъде разположена пилотно в западната част на Егейско море, за да бъдат обучени служителите, предаде БТА. 
Ако преградата се окаже ефикасна, ще бъде обявен нов конкурс за доставка на по-дълга преграда, която ще бъде инсталирана в източната част на Егейско море.
Целта на гръцкото правителство е да покаже, че морските граници съществуват и е възможно да бъдат очертани по някакъв начин. Плаващите прегради ще бъдат закотвени за дъното и ще имат датчици и лампи, които ще ги направят видими от разстояние поне 10 километра. Такъв опит съществува в света при използването на подобни прегради от Израел в ивицата Газа и в залива Акаба. В тези случаи обаче приложението на преградите е било ограничено, защото морските граници на Израел в споменатите райони са много малки.
Ситуацията в бежанските лагери (т.нар. центрове за приемане и идентификация) на гръцките егейски острови продължава да се влошава, защото потокът от Турция не спира, въпреки че има известно намаляване в сравнение с предишния период. Във вътрешността на страната се запазват и негативните реакции срещу плановете за изграждане на нови центрове за настаняване на мигранти.
През миналата година 59 726 мигранти и бежанци са достигнали гръцките брегове, показват данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците, цитирани от Ройтерс. Почти 80 процента от тях са пристигнали на островите Хиос, Самос и Лесбос.
30.01.2020, 13:45 часа
722 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha