Отварят черните кутии на украинския самолет, който се разби в Иран

Отварят черните кутии на украинския самолет, който се разби в Иран Черните кутии на украинския самолет, който се разби в Иран със 176 души на борда, ще бъдат "отворени" днес, съобщи иранската официална агенция ИРНА. Засега няма информация по въпроса кой ще преглежда данните от тях.
Доказателства сочат, че иранска ракета е свалила украинския пътнически самолет, който се разби близо до Техеран тази седмица, вероятно погрешка, заявиха западни лидери. Премиерите на Канада и Великобритания призоваха за пълно разследване на катастрофата, при която загинаха всичките 176 души на борда. 
Иран изключва ракетен удар от страна на своята противовъздушна отбрана. Катастрофата стана само часове, след като Иран извърши ракетни удари срещу две военни бази с американски войници в Ирак.
Американски медии спекулираха, че времето на катастрофата предполага, че машината може да е била сбъркана с американски военен самолет, тъй като Иран се е подготвял за възможен ответен удар от страна на САЩ.
Президентът Доналд Тръмп заяви, че има "подозрения" за случилото се.
По-късно стана ясно, че САЩ са предоставили на украинския президент Володимир Зеленски важна информация за разбилия се в Иран самолет, съобщи в Туитър външният министър на Украйна. Данните ще бъдат анализирани, заяви министър Пристайко. По-късно днес президентът Зеленски ще разговаря по телефона и с американския държавен секретар Майк Помпео.
На фона на напрежението след убийството на иранския командир генерал Солеймани, Иран първоначално заяви, че няма да предаде черните кутии на Боинг, компанията производител, или на Съединените щати. По-късно обаче беше съобщено, че Съветите за безопасност на транспорта на Канада и САЩ са били поканени да участват в разследването.
Канадският премиер Джъстин Трюдо стана първият правителствен лидер, който обвини директно Иран за трагедията.
„Имаме разузнавателни данни от различни източници, включително от нашите съюзници и нашето разузнаване, които сочат, че самолетът е бил свален от иранска ракета „земя-въздух“.
Джъстин Трюдо обаче добави, че поразяването на самолета може да е станало случайно. 
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън повтори думите на Трюдо и заяви, че Великобритания работи в тясно сътрудничество с Канада и други международни партьори, засегнати от катастрофата. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че възможността ракета да е свалила самолета не е изключена, но все още не е потвърдена.
Шефът на иранската гражданска авиация отрече категорично ракета да е свалила самолета. Али Абедзадех заяви това на пресконференция днес в Техеран, след като Великобритания и Канада заявиха, че има възможност трагедията да се дължи на случаен ракетен удар.
„Едно нещо е сигурно, този самолет не е поразен от ракета“, каза Абедзадех.
По-рано иранското външно министерство покани експерти от американския производител „Боинг“ да участват в разследването на авиоинцидента. 
Заради ситуацията в Близкия изток министрите на външните работи от ЕС ще заседават извънредно в Брюксел. 
10.01.2020, 14:53 часа
704 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha