В Мало Пещене казаха "не" на референдума за кариера

В Мало Пещене казаха "не" на референдума за кариера 33-ма жители са отговорили с „не“ на въпроса да бъде ли предоставена концесия за добив на глауконит на местния референдум в село Мало Пещене. Само един жител е отговорил на въпроса с „да“.
Така предложението на местния референдум не е прието.
Избирателната активност на референдума е била 87.18%.
34 от 39 имащи право на глас са гласували на референдума в село Мало Пещене до края на гласуването. 
В най-малкото населено място във Врачанско се проведе местен референдум с въпрос „Да бъде ли предоставена концесия за добив на подземни богатства – индустриални материали – глауконитови пясъчници от находище „Глория“, разположено в землището на село Мало Пещене, общ.Враца, обл. Враца“.Изборният ден е преминал нормално. Няма постъпили жалби или сигнали за нередности. Гласуването е приключило в 20 часа. 
Преди време проблемът доби обществена известност с протест, който организираха жителите на две врачански села. Хората тогава се вдигнаха на бунт срещу добив на минерала глауконит.
Те смятат, че така ще бъдат унищожени плодородните земи, както между двете населени места, така и тази на още 6.
Хората поискаха и референдум, защото се опасяват, че машините ще запрашат въздуха, а земята им ще бъде унищожена завинаги. 
Според инвеститора, хората не трябвало да се страхуват от това производство и досега той дори не е подозирал, че някой се притеснява от него.
Предложението за референдум направи председателят на oбщинския съвет Румен Антов.
Решението беше подкрепено от 29 общински съветници.
Нямаше нито един глас против, а трима се въздържаха. Гласувано беше още, че за референдума ще бъдат похарчени 9370 лева.
15.04.2019, 09:18 часа
1500 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha