С по 10% на година ще скачат заплатите в съдебната система

С по 10% на година ще скачат заплатите в съдебната система

Кадровият орган смята, че през идната година ще се нуждае от 871 млн. лв. за разходи
Бюджетната прогноза на съдебната власт за периода 2020г. – 2022г. прие Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС). Предложените варианти на прогноза бяха два – на органите на съдебната власт и на Комисия "Бюджет и финанси" към кадровия орган.
Според разчетите на органите на съдебната власт през идната година системата ще се нуждае от 817 млн. лв. за разходи, в това число пари за заплати, нови щатове, увеличение на рангове, средства за СБКО. Комисията "Бюджет и финанси" пък предлага прогноза, изчислена на база налична, а не заета щатна численост, като цифрите сочат, че за разходи са заложени 824 млн. лв. за 2020 година, 871 млн. лв. за 2021 година и 932 млн. лв. за 2022 година.
Комисията планира и увеличение с 10% за всяка една от годините на заплатите на всички заети в съдебната система. Предвиждат се увеличения и за придобит ранг, както и средства за бонуси до 6 средномесечни магистратски заплати за специализираните магистрати и правоприлагащите с по-висока от средната натовареност.
Разходите за заплати по години са разчетени на 505 млн. лв. за 2020 година, 556 млн. лв. – 2021 година и 611 млн. лв. за 2022 година. Предвидени са и по 2560 лв. за облекло за идната година за магистратите, както и 46 млн. лв. за капиталови разходи.
В дебата Красимир Шекерджиев попита дали в капиталовите разходи се включват средствата за изграждане на нова съдебна палата във Варна. "Предполагам, че знаете, че въпросът със съдебната палата във Варна все още не е решен. Има все още неразрешени проблеми, които трябва да се решат по съдебен ред", обясни Боян Магдалинчев. Шекерджиев настоя: "А предвижда ли се в рамките на следващите три години да се решат?". Председателят на бюджетната комисия отговори, че се надява проблемите да бъдат решени, но към момента на практика ВСС не разполага с имот или терен, на който да бъде изградена новата съдебна сграда в морската столица.
В крайна сметка Пленумът одобри бюджетната прогноза, така както бе предложила Комисията "Бюджет и финанси" към кадровия орган. 

28.02.2019, 13:12 часа
646 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha