Рублата измести турската лира като най-рисковата валута

Рублата измести турската лира като най-рисковата валута Турската лира вече не е най-рисковата валута. Тази нежелана титла вече принадлежи на руската рубла.
Тримесечните обръщания на риска за лирата - премията на договорите за деривати за продажбата на валутата срещу долара спрямо тези за покупката й - паднаха под тези на рублата за първи път от средата на май, пише Bloomberg.
Обръщанията на риска за лирата са се понижили до 3.8 процентни пункта от почти 12 в пика на валутната криза в Турция през август. Спадът се ускори, след като Турската централна банка повиши основния си лихвен процент до 24% през септември.
Търговците станаха още по-възходящо настроени, когато САЩ вдигнаха част от санкциите, свързани със задържания от Турция американски пастор Андрю Брънсън.
Междувременно рублата се оказва под натиск, тъй като цените на петрола падат и инвеститорите се притесняват, че САЩ може да затегнат санкциите срещу Русия.
Обръщането на риска за рублата отбеляза най-голям скок от 4 октомври след сблъсъка между руски и украински военни кораби в Азовско море. 
28.11.2018, 09:27 часа
600 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha