Пазете се! Шарка, туберкулоза, хепатит и ламблиоза повалят врачани

Пазете се! Шарка, туберкулоза, хепатит и ламблиоза повалят врачани Двама врачани са се разболели от варицела, а други двама от туберкулоза през изминалата седмица, научи агенция BulNews. Данните на здравните власти показват, че на територията на областта има установени два случая на заразяване с хепатит А, a други двама жители са повалени от ламблиоза.
Туберкулозата е заболяване, което ако не се лекува води до смърт при повече от 50% от инфектираните. Най-застрашени от заразяване и заболяване са живеещите и работещите в едно помещение с болния, но не всеки контактен се разболява. От туберкулоза страдат предимно хора с потисната имунна система.
Хепатит А е вирусна инфекция, която може да причини възпалително заболяване на черния дроб и увреждането му. За разлика от другите форми на вирусен хепатит, хепатит А обикновено протича леко до умерено и продължителността му не е голяма. Инфекцията обикновено се предава чрез заразена вода или храна.
Ламблиозата пък представлява протозойна инфекция, която засяга тънкото черво. Заразяването става чрез поглъщане на цисти със замърсени ръце, хранителни продукти, вода. Механични преносители са мухите и хлебарките.
Варицелата пък е тип шарка, от която боледуват главно децата до 10 години. Тя протича с обрив по кожата и се пренася се по въздушно-капков път.
От здравната служба съобщават, че регистрираните остри респираторни заболявания и грип за изминалата седмица са 21 случая.
 
24.10.2018, 08:05 часа
3898 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha