Кандидатурите за временен директор на НИМХ ще се разглеждат до утре

Кандидатурите за временен директор на НИМХ ще се разглеждат до утре Управителният съвет /УС/ на свое извънредно заседание днес взе решение във връзка с подписан на 14 септември т.г. протокол между министъра на образованието и науката, председателя на БАН, председателя на Общото събрание /ОС/ на БАН, представител на Общото събрание на учените в НИМХ-БАН и председателя на синдиката "Висше образавание и наука" към КНСБ, относно искане на НИМХ-БАН за споразумение между БАН и НИМХ-БАН. Това съобщава пресцентърът на Академията и допълва, че след явно гласуване Управителният съвет на БАН е решил да удължи срока на взетото от УС на БАН решение /Протокол номер 13/13.09.2018 г., т.1.2./ за разглеждане на кандидатури за временно изпълняващ длъжността "директор" на НИМХ-БАН до 18 септември 2018 г.
Във връзка с подписване на споразумение между БАН и ОС на учените в НИМХ-БАН, с гарант министърът на образованието и науката, свързано с нормалното функциониране на НИМХ до извеждането му от структурата на БАН, УС на БАН е решил да даде мандат на председателя на БАН да води преговори и подпише споразумение. В него трябва да се поеме ангажимент, че до приключване на бюджетната година НИМХ-БАН ще разполага и ще се разпорежда със средствата от субсидията от държавния бюджет, както и със средствата от собствени приходи, съгласно утвърдения бюджет на института по реда на чл. 16, ал. 1, т. 11 и чл. 40, ал.1, т.4 от Устава на БАН.
Управителните органи на БАН, съгласно своите правомощия, ще осигурят всички необходими условия за нормално, спокойно и безпроблемно функциониране на НИМХ до приключване на процедурата по преструктурирането му.
Управителният съвет на БАН се съгласява да разгледа кандидатурите за временно изпълняващ длъжността "директор" на НИМХ, предложени от Общото събрание на учените в НИМХ, и да предложи на председателя на БАН за назначаване на една от тях, която отговаря на изискванията на Устава на БАН. Председателят може да поеме ангажимент да се внесат за разглеждане в Общото събрание на БАН въпроси от правен характер, свързани с извеждането на НИМХ от структурата на БАН, е решил още УС на Академията.
17.09.2018, 16:22 часа
605 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha