Момче от Монтана, страдащо от епилепсия, получи първа заплата

Момче от Монтана, страдащо от епилепсия, получи първа заплата

Oбучен от арттерапевт, 35-годишният Людмил от Монтана, страдащ от епилепсия, получи първа заплата. Той идва от семейна среда и посещава дневния център за деца и младежи с умствена изостаналост, а два пъти в седмицата работи в ателие за изработка на сувенири.
От ръцете му излизат красиви рисувани бутилки, магнити и чаши. Вече се е научил да се съсредоточава и да работи. Сувенирите се продават в различни магазини. Така Людмил получaва заплата и е радостен, че сам я е заработил. Да намери работа и препитание на хората с увреждания е една от основните цели на неправителствената организация "Закрилници" в Монтана, казва председателят Милен Гечовски.
Сдружението е създадено през 2015- та година и работи по Програма Социалното предприемачество за младежко включване. Програмата е партньорска инициатива на община Монтана, Фондация „Български център за нестопанско право и Агенция за регионално развитие и бизнес център 2000-Монтана. Моделът на социално предприемачество е насочен към конкретните потребности и способности на хората от уязвимите групи. Този модел, Гечовски видял на учебното си посещение в Холандия. В Монтана арттерапевт работи заедно с младежите с техниките: декупаж, работа със самосъхнеща глина, техника квилинг, плетене на сувенири от хартиени отпадъчни материали, изработване на картички и др.
Досега са изработени сувенири за общините Монтана, Чипровци и Бойчиновци. Предстои да представят и манастирите и основните забележителности от Северозападна България. Инвестицията в това бизнес начинание ще се върне след 5 години, обяснява Гечовски. Реализирането на тази бизнес идея помага за реално социално включване на младежи от групата на NEETs или млади хора с интелектуални затруднения. Сдружение "Зaкрилници" внедрява холандския опит в Монтана.

02.08.2018, 12:52 часа
2140 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha