Австралия се похвали с най-малко новоприети имигранти от 10 години

Австралия се похвали с най-малко новоприети имигранти от 10 години

Броят на мигрантите, приети в Австралия тази година, е най-ниският от 10 години в резултат на драконовските мерки, които допускат в страната само най-добрите кандидати, предаде Франс прес, като се позова на правителството.
Броят на допуснатите имигрантите с постоянна виза е спаднал на 162 000 души от 20 000 през 2017 г., заяви австралийският министър на вътрешните работи Питър Дътън. Намалял е също броят на визите, издадени на квалифицирани професионалисти, и семейните визи.
Това са най-малките числа от 10 години и те се обясняват с по-строгите процедури за оценяване на кандидатите, отбеляза Дътън, предава БТА. 
"Уверяваме се, че хората, които пристигат, за да станат част от нашето австралийско семейство, идват да работят, а не да живеят от социални помощи", каза министърът пред журналисти.
"Ако има солидна имиграционна програма като нашата, и е сигурно, че влизащите в страната идват по тази програма, че ще бъдат продуктивни, че ще работят здравата, че няма да живеят на гърба на обществото, ще има икономически ползи", подчерта Дътън.
Имиграцията е чувствителна тема в Австралия - някои от гражданите й казват, че се страхуват за работното си място и че градовете са пренаселени, отбелязва Франс прес.
Лейбъристката опозиция приветства спада в броя на имигрантите, но заяви, че десноцентристкото правителство трябва да направи повече за стотиците незаконно пристигнали мигранти, които се намират в центрове за задържане на острови край Австралия.
Австралия системно отказва достъп на кораби с нелегални мигранти. Онези, които успеят някак да се доберат, са изпращани в отдалечени лагери за задържане в Тихия океан. Дори да се прецени, че молбата им за убежище е основателна, те не са допускани на австралийска територия.
Правозащитниците, както и ООН, разкритикуваха остро тази богата страна, която обръща гръб на хора в уязвимо положение, но Канбера е доволна от резултатната си политика за разубеждаване на незаконните мигранти, отбелязва Франс прес.
Дътън изтъкна необходимостта от борба с трафикантите и отбеляза, че строгата политика е дала възможност на Австралия да приема кандидати за убежище легално.
"Миналата година приехме най-големия броя бежанци от десетилетия. Това бе възможно благодарение на сигурността на границите ни", подчерта той.
В периода 2016-2017 г. от австралийската програма за хуманитарен прием, която не включва постоянните имигранти, са се възползвали близо 22 000 души.

13.07.2018, 12:11 часа
804 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha