Отчетоха епидемии от ХИВ сред наркозависимите в Румъния и Гърция

Отчетоха епидемии от ХИВ сред наркозависимите в Румъния и Гърция "Слагаме голямо ударение с лечението със заместващи вещества. Целта е да се предотврати разпространението на инфекциозни болести. Страните, които са съседки на България, като Румъния и Гърция има много сериозни епидемии на ХИВ и инфекциозни заболявания, заради употребата на наркотици." За това алармира д-р Лукас Визинг от Европейския център за мониторинг в коментар на Европейски доклад за наркотиците – за разпространението и проблемите на лечението пред БНТ. По думите му най-тревожен е проблемът с нарастващите случаи на смърт след свръхдоза. 9 хиляди души са починали от свръхдоза в Европа за последната година.
Особено в САЩ наблюдаваме огромна епидемия от смърт след свръхдоза и се притесняваме това да не се пренесе в Европа", уточни още д-р Визинг. Той съобщи, че в Европа най-лесно човек се снабдява с кокаин, като той се крие в различни други продукти, като текстилни продукти, например. Визинг уточни, че съществуват много добри методи на превенция, например лечение с вещество, което замества опиума и подчерта значението на продължителността и приемствеността на грижата за наркозависимите.
Повече от 92 млн. възрастни в ЕС (на възраст между 15 и 64 години) са опитвали незаконни наркотици през живота си, а през 2016 г. приблизително 1,3 млн. души са били лекувани за употреба на незаконни наркотици. Все по-голяма роля в разпространението на наркотиците играе он лайн пазарът, стана ясно от тазгодишния Европейски доклад за наркотиците на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании в Лисабон. Европа освен важен пазар за незаконните наркотици, все повече става и производствен регион, става ясно още от годишния доклад. Улесненият достъп до пазара и минимизиране на риска от залавяне по границите, както и иновациите на производствения метод водят до появата на редица незаконни лаборатории за преработка на кокаин, за производство на екстази и метамфетамини, както и окончателни етапи от производството на амфетамини. Някои от синтетичните наркотици, произвеждани в ЕС, са предназначени за външни пазари.
 
08.06.2018, 10:01 часа
779 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha