Разширяват общинския пазар в Монтана с 50 000 лева

Разширяват общинския пазар в Монтана с 50 000 лева С кредит от 50 000 лева общинския пазар в Монтана ще бъде разширен. Искането за кандидатстване за банков креди бе разгледано на вчерашното заседание на общинския съвет. В докладната записка на управителя на дружеството Стилиян Каменов е уточнено, че средствата ще бъдат използвани за проектиране и изграждане на нови площи за постоянна търговия на територията на общински пазар.
Съветниците одобриха три докладни записки от кмета Златко Живков за финансиране на  проектопредложение на общината по различни програми. Два от проектите са по ОП Интеррег България – Сърбия. „Да запазим околната среда” е с партньор община Медиана гр. Ниш. Предвижда се по него да бъде купена сметосъбираща техника. Партньор по проекта „Спортни дейности за младото бъдеще в трансграничния регион” е община Пирот.  По него трябва да бъде реконструиран стадиона в с. Николово, с което се очаква да се подобри устойчивостта на развитие на трансграничния регион чрез сътрудничество в културната, социалната и екологичната сфера. Общата стойност на предложението е 1 млн лв, разпределени по равно между партньорите.
Третото предложение е пред ПУДООС. Проектът е за рехабилитация на съществуващи магистрални водопроводи в парк „Калето”, парк „Огоста” и парк „Слънчева градина”., като общината кандидатства за безвъзмездно финансиране.
Приет бе и отчет за изпълнението на общинската програма за  управление на дейностите с отпадъците за 2017 г.
17 273 тона отпадъци от почистването на улиците в града и 23-те села са приети в Регионалното депо за отпадъци миналата година. От тях 15 678 тона са сепарирани, като са отделени рециклируеми компоненти. Така са  получени 380 тона рециклирана хартия, черни и цветни метали и стъкло предадени за по-нататъшно оползотворяване.
Общината продължава работата си по изпълнение на проекта за изграждане на център за разделно събиране на едрогабаритни, опасни отпадъци от домакинствата. Общата сдтойност на този проект е 3 592 000 лв, миналата година са усвоени 935 614 лв. Общината очаква решение и по внесения в Екоминистерството проект за изграждане на инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци.
Продължава разделното събиране на отпадъци в цветни контейнери. В града са разположени 100 бр. жълти, 93 сини и 93 зелени контейнери за разделно събиране на хартия, метал, пластмаса и стъкло. В тази дейност партньор на Монтана е „Екопак България” АД. Извозването на събраното в цветните контейнери се прави по график: понеделник и вторник – извозване на пластмаса. Два пъти месечно се извозват хартия  и метали, един път – стъкло.
Миналата година община Монтана е продала седем общински жилища. Според  представена пред съветниците справка общината има 73 жилища в жилищни блокове и 41 в отчуждени жилищни сгради. В общинския жилищен фонд са и 15 ведомствени жилища,  които се ползват от Драматичен театър – 7 бр, Гимназията с преподаване на чужди езици 2, прокуратура 1, ОД на МВР  1 и едно на служителка в кметство с. Габровница. В две от общо седемте резервни общински жилища в момента  са настанени  нуждаещи се граждани. Три от жилищата се ползват от общината.
Заради лошото състояние на бившите военни жилища в село Габровница, които вече са собственост на общината три от тях бяха извадени от общинския жилищен фонд.
30.03.2018, 10:14 часа
1659 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha