Борим вирусите с шоколад и червено вино

Борим вирусите с шоколад и червено вино Американски учени установиха, че ресвератролът, съдържащ се в гроздето и какаото, притежава антивирусен ефект.
Изследователите добавили споменатото химическо съединение в култура от човешки клетки, заразени с вирус на кравешка вариола. Този инфекциозен агент е роднина на опасния вирус на едрата шарка, но той не се явява толкова смъртоносен и е удобен за експерименти.
Оказало се, че високите нива на ресвератрол в клетките са препятствали размножаването на вирусите в ранните стадии на тяхното развитие, пише БТА.
Експерименти с маймуни установили, че ресвератролът също така е ефективен в борбата с вируса на маймунската вариола, която поразява приматите, включително и човека. Заболяването причинява смърт при 10% от заразените.
Ресвератролът е вещество, което се отделя от някои растения за защита от паразити като бактерии и гъбички.
02.03.2018, 15:13 часа
1376 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha