Полша иска помирение с Израел за Холокоста

Полша иска помирение с Израел за Холокоста Полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви, че диалогът с Израел за Холокоста е необходим и ще послужи като предупреждение, за да попречи на такива „изключително ужасяващи“ престъпления да се случат отново, съобщи „Асошиейтед прес“.
Моравецки направи това изказване в Туитър след телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху. До разговора се стигна, след като полският лидер спомена за „еврейски виновници“ в Холокоста по време на Втората световна война. Думите му предизвикаха напрежение между двете страни.
Израелски политици разкритикуваха остро изказването на Моравецки. Израелският премиер Нетаняху определи като скандални думите на полския си колега, които той изрече в защита на приетия неотдавна в Полша спорен закон, предвиждащ затвор за онези, които приписват отговорност на поляците във връзка с избиването на милиони евреи по време на войната.
По повод на телефонния разговор между Моравецки и Нетаняху от канцеларията на израелския премиер обявиха, че той е заявил на полския си колега, че сравнението между дейностите на поляците и на евреите по време на Холокоста е неоснователно. Двамата премиери са се съгласили да работят заедно за смекчаване на напрежението между страните им.
19.02.2018, 10:14 часа
652 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha