Внимание! Бум на шарка във Врачанско, откриха и болен от ламблиоза

Внимание! Бум на шарка във Врачанско, откриха и болен от ламблиоза Повишаване на болните от варицела във Врачанско e отчетена през изминалата седмица от здравните власти в региона, научи BulNews.bg. Само за няколко дни от болестта са се заразили нови 4 души, съобщиха от регионалната здравна инспекция. Наред с варицелата са установени и два случая на скарлатина и един болен от туерколоза.
През миналата седмица здравните власти са регистрирали и човек заразил се с ламблиоза. Заразата с не толкова често срещаното заболяване се причинява от микропаразит, който обитава дванадесетопръстника, тънките черва и жлъчните пътища. При лоша хигиена децата се заразяват чрез замърсени ръце, с храната и водата. Ламблиозата е широко разпространено заболяване и може да обхване цели детски колективи, посочват експертите.
Важно е да се знае, че острата форма на ламблиоза се проявява като ентероколит с чести изхождания, с примес на слуз и кръв в изпражненията. При хроничната форма децата имат коремни болки, стомашен дискомфорт, лош апетит, подуване на корема от газове в червата.
Грипът и острите респираторни заболявания в областта все още са високи, като за миналата седмица са регистрирани 160 случая.
07.02.2018, 08:30 часа
4528 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha