Пържените тестени изделия могат да въздействат на времето
Британски учени са установили, че пърженето на мазни храни, включително чебуреки - тестени изделия с месо, може да окаже въздействие върху метеорологичните условия, съобщи Лайф, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър къмюникейшънс".
Както отбелязват химици от университетите в Рединг, Бристол и Бат, 10 процента от въздуха в мегаполиси като Лондон е съставен от изпарения, които възникват при пържене на хранителни продукти. Докато извършвали експеримент със солена вода и олеинова киселина, учените констатирали, че молекули в капките им образуват кристални решетки, които могат да абсорбират влагата, предава БТА.
Авторите на изследването предполагат, че тези частици оказват голямо влияние върху метеорологичните условия - прониквайки във въздуха, те привличат влагата и допринасят за образуване на облаци. "Много е вероятно въпросните структури да влияят върху усвояването на влагата в атмосферата, да удължават живота на молекули и да забавят движението на капки - вероятните последствия тепърва предстои да бъдат изследвани", заяви експертът по атмосферна химия Кристиан Франг от университета в Рединг.
Учените отбелязват, че досега опити са извършени единствено в лабораторни условия. Ако експерименти на улицата потвърдят резултатите от лабораторните тестове, откритието може да помогне в борбата с глобалното затопляне.
25.11.2017, 15:00 часа
1766
0