Над 200 000 лева забавени възнаграждения изплатиха във Видинско

Над 200 000 лева забавени възнаграждения изплатиха във Видинско Забавени трудови възнаграждения в размер на 205 000 лева са изплатени от началото на годината от работодатели във Видинска област. Това е около 40% от общата дължима сума, обясни на началникът на Инспекцията по труда Надежда Симеонова:
"Сумата на неизплатените работни заплати, установени от страна на Инспекцията по труда от началото на годината до момента, е в размер на 504 000 лева, дължими от общо 19 работодатели. След проверки от Инспекцията по труда са изплатени 205 000 лева, или около 40%. От началото на 2017 година са установени 195 нарушения по заплащането на труда. Сред проблемните фирми са предприятия от сферата на здравеопазването, предприятия, занимаващи се със залагания и хазарт, фирми, отглеждащи лозя."
Забавени заплати са установени и в едно държавно предприятие, занимаващо се с научна и развойна дейност. 
Надежда Симеонова обясни какви са правата на работниците в случай на забавени трудови възнаграждения:
"Работниците и служителите могат да сигнализират Инспекцията по труда, също така те могат да потърсят правата си и по съдебен ред. Сумите, неизплатени от работодателите, могат да се търсят в 3-годишен давностен срок. Кодексът на труда позволява също така на работещите да прекратят трудовото си правоотношение заради забавени възнаграждения, без да изгубят правото на обезщетение за безработица." 
При несъстоятелност на предприятието е установен ред, който позволява в определени случаи работниците да се възползват от фонда за гарантирани вземания, администриран от НОИ./Радио Видин
29.09.2017, 13:21 часа
533 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha