Отличен за историците от СУ „Христо Ботев“-Враца на Националната олимпиада в Русе /снимки/

Отличен за историците от СУ „Христо Ботев“-Враца на Националната олимпиада в Русе /снимки/ С отлични резултати от Националната олимпиада по история и цивилизации се завърнаха участниците от Средно училище „Христо Ботев“ гр. Враца. Националният кръг се проведе в гр. Русе от 26 до 28 април 2024 г., а домакин беше едно от най-старите и значими учебни заведения в страната СУ „Христо Ботев“. До тази фаза достигат ученици преминали успешно общински и областен кръг. „Ботевци“ бяха представени от двама участници – Георги Иванов от 12 клас и Гергана Богданова от 10 клас.
Престижна комисия от университетски преподаватели, гимназиални учители и експерти от МОН оценяваше знанията по история на участниците от 7, 10 и 12 клас в два етапа. В събота, всички ученици отговаряха на писмени въпроси с отворени отговори, а последната задача включваше разработка на тема по зададени критерии. Постигналите оценка Отличен се класират за втория етап – събеседване с Националната комисия.
И двамата участници от врачанското училище постигнаха изключително високи резултати на писмения изпит и достигнаха до заключителния етап.
В тържествена обстановка бяха обявени окончателните резултати. Георги Иванов се класира на престижно 2 място при зрелостниците, с оценка Отличен 5.88. Той получи сертификат и награда от председателя на Националната комисия. Оценката се признава за прием във висше учебно заведение в страната. Гергана Богданова постигна резултат Отличен 5.50 и беше наградена със сертификат за високия знания. Сертификати за значими постижения в подготовката на учениците получиха учителите на двамата ученика Красимир Богданов и Филипка Цанова.
Директорът на СУ „Христо Ботев“ Виктор Кръстев поздрави младите историци и техните ръководители за отличните резултати и им пожела да покоряват още по-високи върхове.
При дванадесетокласниците успехът на Националната олимпиада е за втора поредна година, след като през 2023 г. Любен Сандов постигна отличен резултат и вече е студент по история в Софийския университет, а при десетокласниците, ученик от училището се класира на такова ниво за първи път.
29.04.2024, 16:20 часа
948 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha