Най-малко 22-ма души са убити при израелски удари срещу Рафах

Най-малко 22-ма души са убити при израелски удари срещу Рафах Най-малко 22-ма души бяха убити при израелски удари тази нощ срещу град Рафах в Южна Газа, предаде Асошиейтед прес, като се позова на палестински здравни власти. Сред убитите има 6 жени и 5 деца, едно от които на 5 години.
От началото на войната Израел редовно подлага Рафах на въздушни атаки и заплашва да изпрати сухопътни войски, твърдейки, че това е последната крепост на "Хамас" в крайбрежния анклав. Над един милион палестинци избягаха в Рафах, търсейки убежище в града, който се намира на границата с Египет. САЩ и други държави призоваха Израел да не предприема инвазия, за да не се стигне до хуманитарна катастрофа. 
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън започна днес седмата си дипломатическа мисия в Близкия изток след началото на войната между
Израел и "Хамас" преди повече от 6 месеца. 
При посещението си Блинкън ще остане малко повече от ден в Саудитска Арабия, а утре и в сряда ще направи спирка в Йордания и Израел.
Визитата му се осъществява на фона на безпокойство, че конфликтът в региона може да се разрасне, както и че някогашните обещаващи перспективи за сближаване между Израел и Саудитска Арабия на практика са в застой. Причината е, че Израел отказва да разгледа едно от основните условия на саудитците за нормализиране на отношенията - създаването на палестинска държава.
Войната между Израел и "Хамас" започна след безпрецедентното нападение в Южен Израел на 7 октомври, при което бойци на "Хамас" убиха около 1200 души, повечето от които цивилни, и взеха около 250 души за заложници. Израел казва, че групировката все още държи в плен около 100 заложници, както и телата на повече от 30.
Повече от 34 000 палестинци бяха убити от началото на войната, като две трети от тях са жени и деца, сочат данни на местни здравни власти.
29.04.2024, 13:20 часа
183 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha