Михаил Константинов: Избори се купуват в махалите, но не на парче, а цялата махала

Михаил Константинов: Избори се купуват в махалите, но не на парче, а цялата махала Преди 33 години на 13 октомври 1991г. се произведоха първите демократични избори, които бяха 2 в 1 - местни и парламентарни. Имаше много опасения, резултатът беше прекрасен. Сигурен съм, че и сега резултатът ще бъде много добър. Това заяви проф. Михаил Константинов в ефира на БНТ, цитиран от novini.bg.
По думите му увеличението на възнагражденията на членовете на избирателните комисии е "съвършено правилно".
"Във всяка секционна комисия има около 9 члена, които са избрани от политическите сили. Те са конкурентни и трябва да се контролират. Ако те не могат да се контролират, как да очакваме да са честни изборите. Ако политическите сили искат изборите да са честни - трябва да изберат подходящи членове, да им кажат какво да правят", каза още той.
Избори се купуват в махалите. Те се купуват не на парче, а цялата махала. Те имат голяма сметка да гласуват за партията, която им е казана. Тази връзка трябва да бъде прекъсната. Това е работа на МВР. Когато не се купуват гласове, махалите не гласуват. Трябва да се проведе работа с махалите, за да знаят, че от тяхното гласуване има полза. Обикновено партиите, които имат пари купуват гласове, посочи проф. Константинов.
Според него най-голям процент на купен вот се наблюдава на местни избори. "Евроизборите са за престиж. На парламентарните избори има малко повече купуване на гласове. Най-малко купен вот има на президентски избори", уточни математикът.
29.04.2024, 12:09 часа
242 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha